– Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u kolovozu 2023. u odnosu na kolovoz 2022. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 7,8 posto, dok su u odnosu na srpanj 2023. (na mjesečnoj razini), prema prvoj procjeni, u prosjeku više za 0,6 posto – glasi prva rečenica današnjeg izvanrednog priopćenja Državnog zavoda za statistiku. Podaci DZS-a potvrda su da su zabrinjavajućih predviđanja kako je rast cijena u Hrvatskoj čak nastavio ubrzavati.

Naime, u srpnju je rast cijena iznosio vrlo visokih 7,3 posto, pa su krenuli komentari vlasti da se, ako ništa drugo, vidi da je inflacija počela usporavati. Ta argumentacija zanemaruje činjenicu da se srpanjski rast cijena nadogradio na lanjsku srpanjsku stopu inflacija od enormnih 12,3 posto, kao što se najnovija informacija o iznova ubrzanoj 7,8-postotnoj inflaciji iz kolovoza treba interpretirati kao nadogradnja na rast cijena u srpnju 2022. od čak 12,8 posto.

Hrvatsku, dakle, definitivno trese obnovljena inflacijska drama, koju se moglo iščitati još iz srpanjskih i kolovoških podataka o drastičnom rastu iznosa fiskalnih računa. Ministar financija Marko Primorac otkrio je u zadnjem intervjuu Jutarnjem listu kako su fiskalizirani računi u srpnju i prvom dijelu kolovoza rasli po impresivnoj stopi od 20-ak posto, što ukazuje na bujanje hrvatske turističke ekonomije. Međutim, sada se otvara pitanje treba li hrvatska poduzeti nacionalne mjere kojima će obuzdati rast cijena, ali ne administrativnim dekretima koji mogu ugroziti temeljene funkcije tržišta, nego odmjerenim mjerama ekonomskih politika.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay