Hrvoje Zgombić je ovlašteni porezni savjetnik, sudski vještak i ovlašteni revizor iz tvrtke Zgombić – društvo za porezno savjetovanje d.o.o. Zgombić. U tekstu za Index analizira efekte porezne reforme.

Tijekom ljeta 2019. pisao sam o problematičnim tvrdnjama Vlade da je hrvatsko društvo (građani i poduzetnici) porezno rasterećeno tijekom 2017. i 2018. za ukupno cca 3,5 mlrd. kuna. Odnosno za 6,3 mlrd. kuna uključujući 2019. godinu.

Kako je udio poreznih prihoda države u BDP-u od 2015. do 2018. (a učinci porezne reforme kreću od 1. siječnja 2017.) uporno vrlo stabilan i kreće se na razini od cca 20%, proizlazi da porezne reforme nije bilo, odnosno barem nije bilo one reforme koja donosi porezno rasterećenje.

Kako bi se izbjegle nejasnoće u prethodnim pokazateljima i kako bi se građanima jednostavnije objasnilo te pokazatelje, potrebno je istaći da se radi o prosječnom poreznom opterećenju svakog građanina i poduzetnika. To znači da su smanjenjem nominalnih poreznih stopa zaista neki ostvarili porezno rasterećenje, ali ne svi – nekima se porezni teret i povećao, ali je prosječno ostao na 20%.N

Na svaku zarađenu kunu hrvatskog građanina ili poduzetnika u razdoblju od 2015. do 2018. plaćeno je cca 20% poreza, odnosno oko 20 lipa, a očekivali bismo da će taj iznos od 2017. na dalje padati. To se nije dogodilo.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay