Hrvoje Zgombić je ovlašteni porezni savjetnik, sudski vještak i ovlašteni revizor iz tvrtke Zgombić – društvo za porezno savjetovanje d.o.o. Zgombić. U tekstu za Index analizira vladine mjere za pomoć gospodarstvu.

24. ožujka 2020., na stranicama vlade objavljen je dopunjen paket pomoći gospodarstvu povodom epidemije koronavirusa.

Vrlo vjerojatni golemi gubici i štete u idući mjesecima pogodit će cijelo hrvatsko društvo. Ti gubici nikad neće moći biti nadoknađeni pa u tom smislu treba promatrati i vladin paket mjera. Ti gubici će dijelom nastati i zbog potpunog pomanjkanja interesa, ne samo ove vlade, za privatne investicije. 

Prema navodima vlade, radi se o paketu od 63 mjera vrijednom 30 milijardi kuna, a svaka od tih mjera očito, ako ne zapne na administrativnim barijerama, olakšava položaj poduzetnika. Ako se kritički promotri vrijednost najavljenog paketa od 30 milijardi kuna, onda će se vidjeti da to ni izbliza ne odgovara onome što vlada stvarno nudi.

ukupna vrijednost paketa mjera vlade je oko 6 milijardi kuna, što odgovara stvarnim planiranim novčanim isplatama, a nikako ne oko 30 milijardi.

Ta preuveličavanje brojki kao i u slučaju proklamiranog poreznog rasterećenja za godine 2017. i 2018. kojeg u stvari nema, pokazuje da bi vlada (ne samo ova) trebala raditi potpuno transparentno te svoje analize i brojke učiniti provjerljivim širokoj javnosti.

Zašto u ovoj krizi nema otpuštanja u državnoj upravi i u nekim drugim dijelovima javnog sektora? Zašto je jedan konobar, jedan zubar ili jedan cvjećar iz privatnog sektora manje vrijedan od bilo kojeg službenika iz državne uprave? Na žalost, zbog izuzetno jake solidarnosti unutar birokratskih krugova, nije zamislivo da bi i jedna jedina osoba iz državnog sektora mogla biti otpuštena. A upravo plaće tih osoba plaćaju se iz poreza ubranih od konobara, zubara ili cvjećara.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay