Vladine mjere koje se sastoje od birokratskog pretakanja iz šupljeg u prazno neće spasiti stotine tisuća poslova, ali su zato stvorile konfuziju među tisućama firmi kojima je ugrožen opstanak. No osim toga, poduzetnici moraju poštovati i sve ostale uobičajene rokove za predaju dokumenata poput financijskih izvješća ili raznih obrazaca, što je u nemoguću situaciju dovelo računovodstvene servise.

Vilma Tolić, vlasnica jednog računovodstvenog servisa iz Splita, uputila je pismo Poreznoj upravi i Ministarstvu financija u kojem traži hitnu odgodu rokova za predaju dokumentacije.

“Draga Porezna upravo, drago Ministarstvo financija!

Imate li vi uopće pojma kako jedan računovodstveni servis funkcionira ovih dana? Znate li da sve šta imate od podataka o obvezama naših klijenata, MI moramo zadužiti putem vašeg sustava? Znate li da nam je mnogima nemoguće pod ovim uvjetima organizirati rad od kuće, jer su nam uredi nedostupni, zatvoreni ili u drugoj općini od mjesta stanovanja? 

Znate li da se svi naši klijenti trenutno drže za nas kao mala djeca, iščekujući da u najbržem mogućem roku riješimo svima predaju zahtjeva, odjavu radnika, obrazloženja i tablice za mjere HZZ-a i šta sve ne drugo čega ste se mudro dosjetili ovih dana? Sve može stat, ali hrvatska birokracija radi i živi vječno! 

Stotine kolegica i kolega iz računovodstvene struke, ne spava već danima od brige za svoje klijente, ne stižući misliti o tome da 90% ovog svog nadljudskog truda radimo gratis, jer nam klijenti više neće moći podmiriti niti jedan naš račun, ali ćemo zato za sebe uredno trebati u 10 tablica dokazivat pad prometa. Nazdravlje onom tko je sastavio Pravilnik i Kriterije!…

Ostatak pisma i cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay