…struja je poskupjela sedam puta, a ne smijemo staviti solare’

Najveći su domaći i regionalni proizvođač mini i specijalnih sorti rajčica, kao što su cherry, cocktail i shake, i to u staklenicima koji se protežu na čak pet hektara. Te rajčice ne prskaju pesticidima i herbicidima, već u proizvodnji koriste biološku zaštitu, točnije štetnici se istrebljuju pomoću njihovih prirodnih neprijatelja. Rajska d.o.o. na tržištu se etablirala svojim brendom Rajska rajčica, godišnje proizvede gotovo četiri milijuna paketića, a pokriva tržište Hrvatske, Slovenije i Srbije. Danas zapošljavaju 100 ljudi, domaćih i stranih, a s radom ne staju cijele godine

Međutim, unatoč svim dosadašnjim uspjesima, rezultatima i odolijevanju izazovima, voda im je došla do grla uslijed energetske krize, izazova s radnom snagom te rasta troškova i cijena energije.

Direktor i vlasnik Rajske Zvonimir Belić uvodi nas na početku razgovora u probleme s nedostatkom radnika, pojašnjavajući nam s kakvim se izazovima suočavaju s radnicima iz Nepala i Indije, koji danas čine 40 posto radne snage u Rajskoj. Belić, naime, kaže da je većini njih Hrvatska tek usputna destinacija na putu prema zapadu Europe, pa se rijetki planiraju skrasiti ovdje i integrirati u društvo. U Rajsku ih svake godine dođe 40-ak, no stalno ostane tek njih dvoje ili troje.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay