Nagli rast cijena energije otjerao je u kolovozu u stečaj nekoliko stotina kompanija u Njemačkoj, upozorio je ekonomski institut IWH, a banke očekuju znatno veći iznos nenaplativih kredita u idućoj godini.

Zahtjev za stečajem podnijelo je u kolovozu 718 kompanija, za četvrtinu više nego lani, a institut procjenjuje da će ista stopa rasta biti zabilježena i u rujnu.

U listopadu mogla bi se popeti i na 33 posto, usporedimo li broj stečajeva s istim razdobljem prošle godine, procjenjuju u institutu.

“Nakon dugog razdoblja malenih brojki o kompanijama u stečaju, trend se stubokom promijenio”, izjavio je Steffen Mueller iz IWH-a.

Njemačko poslovno udruženje BDI upozorilo je na “veliku recesiju”. U istraživanju koje je provelo među 593 poduzeća, više od trećine njih navelo je da im zbog visokih cijena energije prijeti propast. U veljači, kada je započeo rat u Ukrajini, takvu je ocjenu iznijelo njih 23 posto.

MUZEJ INDUSTRIJE?

Industrijska grupa VKU također je iskazala zabrinutost, upozoravajući da lokalnim komunalnim poduzećima prijeti nelikvidnost zbog visokih cijena energije i potencijalnih problema kupaca s plaćanjem.

Čelnik udruženja kemijske industrije VCI u utorak je upozorio da bi sve skuplja energija mogla ozbiljno ugroziti konkurentnost Njemačke.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay