Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u srpnju je evidentiran solidan nominalan godišnji rast prosječnih mjesečnih isplaćenih neto i bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama.

S druge strane, na mjesečnoj razini zabilježen je pad. Naime, prosječna mjesečna neto plaća s iznosom od 7.576 kuna bila je nominalno viša za 530 kuna ili 7,5% u odnosu na isti mjesec prošle godine te zabilježila pad od 1,8% u odnosu na lipanj. Međutim, godišnja stopa inflacije nadmašuje godišnji nominalan rast plaća i šesti mjesec zaredom, pa je prosječna neto plaća isplaćena u pravnim osobama u odnosu na srpanj 2021. godine realno niža za 4,3% (-2,2% mjesečno) te se stoga nastavio trend intenziviranja dinamike pada koji traje od veljače ove godine.

Kumulativno u razdoblju od siječnja do srpnja ove godine prosječna plaća od 7.569 kuna bila je nominalno 6,9% viša, ali i realno 2,1% niža, u usporedbi s istim razdobljem 2021. godine. Stoga je važno naglasiti da snažne stope inflacije iz mjeseca u mjesec umanjuju realnu vrijednost plaća unatoč pozitivnoj dinamici rasta.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome s rastom od 8,6% na godišnjoj razini (-3,3% realno) i padom od 1,8% u odnosu na mjesec ranije (-2,2% realno), u srpnju je iznosila 10.306 kuna. U odnosu na kraj 2021., zabilježen je nominalan porast od 324 kuna ili 3,2%. Kumulativno, u prvih sedam mjeseci prosječna mjesečna bruto plaća bila je viša 7,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine (-1,2% realno) te je iznosila 10.277 kuna.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovnipuls.com

Foto: Pixabay