‘Nacionalizacija Unipera osigurava opskrbu energijom za tvrtke, komunalna poduzeća i potrošače‘

Kako bi spasila najvećeg uvoznika plina u zemlji i spriječi kolaps energetskog sektora, Njemačka će nacionalizirati kompaniju Uniper SE, najvećeg uvoznika plina sa sjedištem u Dusseldorfu. Savezna vlada, Uniper i većinski vlasnik Unipera, finski Fortum Oyj, dogovorili su izmjenu paketa mjera najavljenih u srpnju ove godine prema kojima će, ulaganjem osam milijardi eura i kupnjom udjela do finske tvrtke, njemačka Vlada kontrolirati udjel od 99 posto. Posao preuzimanja trebao bi biti završen do kraja godine.

Nagli porast cijena plina i rusko smanjivanje opskrbe izazvali su milijunske gubitke Unipera, što je natjeralo vladu da uskoči s paketom pomoći u srpnju koji je uključivao udjel od 30 posto. Posljednjih tjedana računalo se da bi taj udjel države u kompaniji mogao porasti iznad 50 posto.

Glavni izvršni direktor Unipera Klaus-Dieter Maubach, kako navodi Bloomberg, kazao je da postignuti sporazum daje jasnoću vlasničke strukture, omogućuje kompaniji nastavak poslovanja i ispunjavanje uloge sistemski važnog opskrbljivača energijom. “Ovo osigurava opskrbu energijom za tvrtke, komunalna poduzeća i potrošače,” kazao je.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay