Prvi radni dan nakon preuzimanja dužnosti, novom ministru rada Marinu Piletiću započet će razgovorima s poslodavcima i sindikatima o prijedlogu izmjena Zakona o radu (ZOR), kojeg je ostavio njegov prethodnik Josip Aladrović. Nacrt tog prijedloga od 60-ak članaka početkom mjeseca dostavljen je socijalnim partnerima, koji će na njega dati svoje prijedloge, prije nego dokument bude upućen u javnu raspravu.

Brojne slabe točke

Sa stajališta poslodavaca prijedlog ima brojne slabe točke i suprotan je trenutnoj realnosti tržišta rada, a u HUP-u su skeptični da će njime doći do poboljšanja postojećeg i krutog ZOR-a iz 2014. Vlada je, naime, zbog povlačenja 800 milijuna eura iz NPOO-a zacrtala da će do kraja 2022. unijeti niz promjena u ZOR, pa među ostalim da će se smanjiti broj ugovora o radu na određeno vrijeme ili produljiti radni vijek. Jedna od novina koju predlaže Ministarstvo, a koja je poslodavce šokirala, jest odredba o prestanku radnog odnosa. Postojeći zakon predviđa da to bude do 65. godine života, osim ako se poslodavac i radnik drugačije dogovore, no u dokumentu koji se razmatra ograničenja nema. Drugim riječima, ugovori o radu će se zaključivati ili na određeno vrijeme ili doživotno, odnosno o redovnom završetku radnog odnosa odlučivat će samo radnik.

Takav prijedlog, ukazuju poslodavci, nije usklađen ni sa zakonom o mirovinskom osiguranju, koji predviđa odlazak u mirovinu sa 65 godina. U HUP-u drže da je postojeće zakonsko rješenje zadovoljavajuće i za poslodavce i radnike, a očekuju i da će sindikati ipak iskazati neslaganje s ukidanjem dobne granice znajući da su svojedobno bili protivnici njezinog podizanja na 67 godina, te su organizirali i prikupili potpise za referendum protiv tog prijedloga.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay