Uoči jučerašnje sjednice GSV-a, krovna poslodavačka udruga u Hrvatskoj zatražila je da se izmijeni radno zakonodavstvo kako bi se tvrtkama omogućilo da prežive razdoblje krize izazvane pandemijom i zadrže zaposlenost.

U HUP-u su ovaj put predložili da se zbog pandemije u Zakon o radu unese odredba o izvanrednim okolnostima, tijekom kojih bi se mijenjali i radni odnosi. Preciznije, u slučaju pandemija i epidemija, ali i poplava, potresa i drugih izvanrednih okolnosti, među kojima su i upravne mjere, u koje bi se moglo svrstati i uvođenje izvanrednog stanja, poslovanje poduzeća došlo bi u pitanje.

Stoga u HUP-u smatraju da u slučaju takvih ugroza, kod kojih se dijelom ili u cijelosti prekida poslovanje tvrtki, zaposlenik ne bi mogao dobiti cijelu plaću, nego umanjenu. Naknada plaće, pojašnjavaju u HUP-u, za razdoblje u kojem radnik ne radi bila bi manja od njegove ugovorene plaće, no ne bi smjela pasti ispod 50 posto osnovne plaće koja je zajamčena ugovorom o radu, a ni biti manja od minimalca. To bi, tvrde poslodavci, išlo u korist svih: tvrtkama bi omogućilo da u ekstremnim uvjetima u kakvima sada živimo ostanu iznad vode, radnici bi zadržali posao, a burza rada se ne bi punila, piše Novac.hr.

– Sada je vrijeme kada poduzetnici moraju prevladati sve negativne posljedice, a ZOR ne poznaje izvanredne okolnosti i to moramo promijeniti. Definicija izvanrednih okolnosti mora postojati – poručio je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

Sindikati, međutim, ne pristaju na prijedlog HUP-a, pa je tako Vilim Ribić, predsjednik Matice sindikata javnih službi, prije sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća takve najave nazvao “mlaćenjem prazne slame”, a Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, ustvrdio je da će sindikati biti žestoko protiv takvih izmjena zakona. – Već su jednom nedavno pokušali s tim, ali im nije prošlo, mislim da im ovaj put Vlada neće to prihvatiti. U svakom slučaju, mi smo protiv toga – rekao nam je Sever. U vrijeme pisanja ovog teksta ministar rada Josip Aladrović još nije bio dao izjavu o prijedlogu HUP-a, no prema neslužbenim informacijama, Vlada sada neće prihvatiti takvu inicijativu Udruge poslodavaca.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay