U očekivanju rasta kamatnih stopa klijenti banaka već primjećuju njihov pojačani oprez, pa su i ponude za kredit nešto manje “velikodušne”, osobito kad je riječ o gotovinskim kreditima. Tako pojedini klijenti primjećuju neobičan trend – velike banke ih upućuju na one manje, koje imaju manje rigorozne procedure, a nerijetko i niže kamatne stope.

Usporedna lista kreditnih uvjeta HNB-a pokazuje da je “gotovince” danas moguće dobiti u 16 banaka, ali samo polovica njih, one manje i srednje veličine, u ponudi imaju fiksne i promjenjive kamatne stope. Sve velike banke te kredite danas odobravaju isključivo uz fiksnu kamatnu stopu.

Tko uzima ‘gotovince’

Nastojeći se osigurati od povećanja otplatnih rata, mnogi su građani posljednjih godina odlučili uzeti kredit uz fiksnu kamatnu stopu, ne samo kad je riječ o dugoročnim stambenim kreditima, nego i gotovinskim nenamjenskim koji se danas uglavnom odobravaju na rok od deset godina. U proteklih godinu i pol, sudeći prema usporednoj listi HNB-a, vidljivo je da su velike banke iz ponude izbacile promjenjive kamatne stope koje su bile povoljnije. Razlog tome moglo bi biti nastojanje da zadrže postojeće, vrlo visoke kamatne stope.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay