Zasad se, iz Ministarstva turizma ne mogu saznati konkretni detalji akcije, koju pomno prate oči stotina tisuća privatnih iznajmljivača, ali i onih koji čekaju da se konačno napravi reda u rentijerskom biznisu. Također, uz ove dvije mjere nekako se planira dati alat turističkim zajednicama da ograniče otvaranje novih apartmana.

S obzirom na najave ministrice Brnjac da se planira uvesti različit tretman poduzetnika unutar segmenta privatnog smještaja, zanimala nas je konkretna provedba te ideje. Upitali smo Ministarstvo po čemu će se konkretno razlikovati obiteljski smještaj u kućanstvu od rentijerskog biznisa, te kakvom legislativom će to biti regulirano. Zanimalo nas je i na koji način će ta dva segenta biti u različitom poreznom tetmanu, te tko će biti zadužen za kontrolu, s obzirom da i sad, primjerice, imamo cenzus za ulazak u sustav PDV-a, a većina iznajmljivača i dalje plaća paušal jer se “snalazi”. Zanimalo nas je također kako će TZ-ovi imati zadatak kontrolirati bujanje privatnog smještaja, i to je jedino pitanje na koje nismo dobili nikakav odgovor.

Ministrica je naime, nedavno izjavila da je u Strategiji turizma do 2030. detektirano da moramo razlikovati iznajmljivanje kod domaćina i rentijerstvo, što se mora razlikovati ekonomskom politikom. Stoga će se napraviti nova modernizacija i kategorizacija privatnog smještaja s ciljem podizanja same kvalitete. ”Obiteljski/privatni smještaj predstavlja 61 posto ponude te raste najvećom prosječnom godišnjom stopom rasta (4,5 posto) u odnosu na ostale vrste smještajnih kapaciteta. Kako bismo bolje upravljali, odnosno unaprijedili strukturu smještajnih kapaciteta, intencija je uvesti razlikovanje između onog što danas prepoznajemo kao “smještaj u domaćinstvu” od rentijerstva i nekretninskog biznisa.

S tim ciljem, redefinirat će se ekonomske politike vezane za poslovanje u turizmu.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay