Prosječna plaća hrvatskih građana više ne može podnijeti prosječne cijene smještaja na moru. Četveročlana obitelj za jednotjedni boravak u privatnom smještaju na hrvatskom Jadranu mora izdvojiti najmanje 4000 kuna, a cijene se penju i do 20.000. Osim što moraju platiti smještaj, također moraju osigurati hranu uslijed rastuće inflacije, a u to se ubrajaju i razne znamenitosti i atrakcije koje svatko voli posjetiti ili troškovi poput najma ležaljke i izleta

‘Sve to je jednostavno previše za prosječna primanja u Hrvatskoj koja prema posljednjim podacima iznose u medijalnom iznosu 6500 kuna, što znači da polovica građana ima nižu plaću od navedene’, rekla je ekonomistica Marina Tkalec koja je gostovala u HRT-ovoj emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’. Prema podacima Eurostata, više od polovine Hrvata (51,3 posto) u dobi od 16 godina nadalje ne može si priuštiti jednotjedni godišnji odmor izvan mjesta u kojem žive.

Tkalec podsjeća da je Hrvatska u skupini zemalja koje su na samom dnu ekonomskog rasta i među najsiromašnijim zemljama u Europi, ‘u društvu’ s Albanijom, Crnom Gorom i Srbijom. Slične pokazatelje imaju Bugarska i Rumunjska, koje su malo ispod nas ili otprilike na našoj razini BDP-a po glavi stanovnika.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr