Država, odnosno Agencija za plaćanje u poljoprivredi uvodi nova pravila za novčane poticaje koji će se isplaćivati poljoprivrednicima. Tako se više za isplatu poticaja neće uzimati u obzir površina zasađena voćem, povrćem ili žitaricama već količina uroda po hektaru.

Na taj način će se, smatraju poljoprivredni stručnjaci, smanjiti prodaja poljoprivrednih proizvoda na crno, što će nužno za posljedicu imati i smanjenje broja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja mogu ostvarivati pravo na novčane poticaje. Naime, poljoprivrednici su do sada svoje proizvode prodavali na razne načine, na kućnom pragu, online, na štandovima i tržnicama. Sada, po novim pravilima, ako nemaju dokaz o prodaji – račun, otkupni blok ili otpremnicu, nemaju pravo na isplatu novčanih poticaja.

Predložena rješenja trebalo bi prihvatiti kao iskorak kojim se poljoprivredne proizvođače motivira na profesionalni rad i kvalitetniji rezultat njihove proizvodnje, smatraju stručnjaci “Smartera”, konzultantske tvrtke specijalizirane za poljoprivredno prehrambeni sektor.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay