ZAGREB, 31. ožujka 2017. (Hina) – Ministarstvo poljoprivrede potpisalo je u petak s Ministarstvom poljoprivrede NR Kine Akcijski plan o suradnji na području poljoprivrede za 2017.-2018. godinu, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Akcijski plan su u petak u Gudovcu potpisali zamjenik ministra poljoprivrede NR Kine Qu Dongyu i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Taj plan, kako se navodi, podrazumijeva osnivanje Zajedničke hrvatsko-kineske radne skupine za poljoprivrednu suradnju, suradnju u istraživačkom radu na području biljnih genetskih resursa, oplemenjivanju ratarskih kultura, proizvodnji i doradi sjemena te ubrzanje i olakšavanje izvoznih procedura.

S ciljem otvaranja kineskog tržišta za proizvode životinjskog podrijetla koji su proizvedeni u Hrvatskoj, a na zahtjev hrvatskih subjekata u poslovanju s hranom koji su iskazali interes za izvoz svojih proizvoda u Kinu, Ministarstvo poljoprivrede je pokrenulo pregovore o odobravanju izvoza kože preživača, proizvoda ribarstva (konzerve), mlijeka i proizvoda od mlijeka te mesa i proizvoda od mesa.

Trenutno iz Hrvatske u Kinu nije moguće izvoziti mlijeko i mliječne proizvode, meso i proizvode od mesa (peradi, svinja), navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva ističu kako je Hrvatska ispunila upitnik kineskog nadležnog tijela i dostavila ga AQSIQ-a (Generalna uprava za nadzor kvalitete, inspekciju i karantenu NR Kine) na očitovanje te čeka povratnu informaciju o procjeni upitnika i datumu dolaska kineske inspekcije u pregled zainteresiranih objekata.

(Hina)