ZAGREB, 31. ožujka 2017. (Hina) – Na Zagrebačkoj su burzi Crobexi u petak bili na dobitku više od 1,8 posto, a u fokusu su i danas bile dionice Agrokora.

Nakon četiri dana pada Crobex indeks je porastao za 1,84 posto i tjedan završava na 1.989,27 bodova, a vrijednost Crobexa10 je porasla 1,86 posto, na 1.156,87 bodova.

No, današnji je rast Crobexa tek donekle ublažio njihov tjedni pad. U odnosu na prošli petak, naime, Crobex je u minusu od 5,85 posto, a Crobex10 za 4,21 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 49,9 milijuna kuna, gotovo isto kao i jučer.

Tvrtke iz sastava koncerna Agrokor u fokusu su vrlo intenzivnog trgovinskog dana na Zagrebačkoj burzi, izjavila je u petak poslijepodne direktorica burze Ivana Gažić navodeći kako su dionice šest Agrokorovih tvrtki koje kotiraju na ZSE uvrštene u segment promatranja zbog blokade računa – Jamnica, Tisak, Belje, Ledo, Zvijezda i PIK Vinkovci.

Tijekom popodneva skupini blokiranih pridružila se i jedna od najvećih tvrtki iz sastava koncerna Agrokor, trgovački lanac Konzum.

Najveći današnji promet na Burzi, 18,5 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Leda, kojoj je cijena pala 1,16 posto, na 5.120 kuna.

Iz Leda su se vezano uz blokadu očitovali uz napomenu kako “Uprava društva aktivno radi na razrješenju ove situacije u smislu daljnjeg nastavka redovnog poslovanja”.

Dionicom Jamnice ostvaren je promet nešto veći od 6 milijuna kuna, uz nepromijenjenu cijenu od 95.000 kuna.

Iz te su tvrtke izvijestili kako tvrtka “u svom redovnom poslovanju ostvaruje odlične poslovne rezultate te stoga očekuje da će se predmetna blokada riješiti u najkraćem mogućem roku i da ona neće utjecati na ispunjenje ostalih obveza tvrtke”.

Belje je također u petak ujutro potvrdilo kako je žiro račun tvrtke blokiran, poručivši kako će se “blokada riješiti u najkraćem mogućem roku” te da ispunjenje budućih obveza nije dovedeno u pitanje.

Dionicom Belja ostvareno je 871,4 tisuće kuna prometa, a cijena joj je pala 0,94 posto, na 16,84 kune.

U minusu su završile i dionice Zvijezde, za 3,57 posto, na 2.700 kuna, uz promet od 275,2 tisuće kuna.

Znatnije je, za 6,40 posto, na 34,49 kuna, pala cijena dionicama Vupika, jedine tvrtke iz sastava koncerna Agrokor čije dionice kotiraju na Burzi, a račun joj nije u blokadi. Promet tom dionicom iznosio je 81 tisuću kuna.

Na listi dobitnica našla se, pak, dionica Tiska s rastom cijene od 3,45 posto, na 150 kuna, ali više nego skromnim prometom, manjim od 2,3 tisuće kuna.

Iz Tiska su u očitovanju na blokadu računa naveli kako će njihove obveze biti podmirene u najkraćem mogućem roku s ciljem osiguranja promptne deblokade računa te kako ni kvaliteta redovitog poslovanja niti ispunjenje budućih obveza te tvrtke nisu dovedene u pitanje.

Iz Zvijezde su, vezano uz blokadu računa, izvijestili kako će učiniti sve što je moguće da se blokada riješi i da tvrtka nastavi normalno poslovati, a iz PIK Vinkovaca kako “će se navedena blokada riješiti u najkraćem roku te da društvo nastavlja normalno poslovati te da ispunjenje budućih obveza nije dovedeno u pitanje”.

Među trgovanijim dionicama na Zagrebačkoj burzi su povlaštene dionice Adrisa koje su ostvarile 5,3 milijuna kuna prometa, a cijena im je porasla 0,17 posto, na 470,8 kuna.

Dionica Atlantic Grupe protrgovano je za 2,6 milijuna kuna, uz rast cijene od 3,84 posto, na 809,98 kuna.

Dionice porečke Valamar Rivijere imale su promet od 1,8 milijuna kuna, a cijena im je porasla 3,68 posto, dok je cijena Podravkinih dionica skočila 5,84 posto, a protrgovano ih je za 1,5 milijuna kuna.

Nešto više od milijun kuna prometa imale su i dionice HT-a, PBZ-a i Liburnia Riviera Hotela, pri čemu je cijena dionicama HT-a porasla za 0,72 posto, na 173,79 kuna, PBZ-a ostala na 770 kuna, a LRH pala za 0,67 posto, na 3.550 kuna.

Nakon što je u protekla dva dana cijena dionici Viadukta pala za više od 40 posto, danas je pad bio nešto blaži, za 4,37 posto, na 164 kune, uz promet od 1,02 milijuna kuna. Hrvatske ceste danas su i službeno objavile kako pokreću postupak raskida ugovora o građenju mosta kopno-most Čiovo, zbog nemogućnosti Viadukta da ispoštuje rokove za dovršetak tog projekta.

No, s druge strane najveće su likvidnije dobitnice dionice Tehnike i Dalekovoda s rastom cijene za 14,39 posto, a Dalekovod za 10,95 posto.

 

(Hina)