Informatičke kompanije Microsoft Hrvatska i Span te Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac u ponedjeljak su potpisali sporazum o suradnji na projektu informacijskog sustava povijesne cjeline grada Šibenika – Geonucleus.Si.

Sporazum su potpisali direktorica Microsofta Hrvatska Tatjana Skoko, predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović i predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac Nikola Grubić.

Pojašnjavajući razloge pokretanja projekta, Grubić kaže da su u društvu bili svjesni da staru šibensku jezgru gotovo svakodnevno pogađaju nove devastacije, s obzirom da i građani često nisu upućeni što smiju raditi na svojim kućama a što ne primjerice kod uređenja fasada ili postavljanja solarnih panela.

Tako su došli na ideju internetskog portala na kojem bi podaci bili objedinjeni na jednom mjestu, a pojašnjava da je cilj da se klikom miša na parcelu dobije osnovna konzervatorska informacija za svaki objekt.

‘Napraviti ćemo osobne karte za svaki objekt, kojih u gradu Šibeniku ima preko dvije tisuće. To je alat koji će mnogim dionicima, kao što su građani, konzervatori i arhitekti, olakšati njihove projekte i zahvate u gradskoj jezgri’, pojašnjava Grubić.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay