On nule do 32 milijarde dolara u tri godine, a od 32 milijarde nazad do nule – u samo tjedan dana. Milijarde dolara isparile su preko noći, spominje se i kazneni progon, a Dnevnik Nove TV je provjerio kako sve izgleda iz perspektive hrvatskih ulagača u kriptovalute.

Tako ukratko izgleda priča o FTX-u, burzi kriptovaluta koja je u petak prijavila bankrot. Tridesetogodišnji milijarder i vunderkind Sam Bankman-Fried objavio je to na – Twitteru.

Bok svima! Danas sam FTX i srodne tvrtke prijavio za bankrot. Stvarno mi je žao što smo tu završili. Nadam se da postoji način da se od ovoga oporavimo, napisao je.

I dok nitko ne želi niti špekulirati koliko su možda hrvatski ulagači izgubili, pioniri kriptovaluta u Hrvatskoj i dalje vjeruju kako je ovo još uvijek bolje rješenje od tradicionalnih banaka i novca. Zazivaju dodatnu regulativu, a Nikola Škorić podsjeća: Najveću financijsku prevaru u povijesti je izveo bivši šef NASDAQa, najveće tehnološke burze u New Yorku. Berniea Madoffa sav nadzor i sva regulacija svijeta nije spriječila. Jedini odgovor je potpuna decentralizacija svih usluga.

Na što države i centralne banke sigurno neće pristati, nego će kriptovalute nastojati uvući u postojeće okvire za koje tvrde da su sigurniji.

Cijeli članak i TV prilog možete pronaći na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay