Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna oštro pala jer se očekuje usporavanje tempa povećanja kamata američke središnje banke pa se tečaj eura vratio iznad razine od 1 dolara. Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je prošloga tjedna 3,9 posto, na 106,42 boda.

Pritom je dolar prema europskoj valuti pao 3,9 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,0350 dolara. Još je više, 5,3 posto, tečaj dolara potonuo prema japanskoj valuti, pa je zaronio na 138,80 jena. Pad dolara četvrti tjedan zaredom posljedica je očekivanja da će Fed ublažiti tempo povećanja kamata jer posljednji podaci pokazuju da inflacijski pritisci u SAD-u popuštaju.

Pala inflacija, očekuje se sporije podizanje kamata

U listopadu je inflacija pala s rujanskih 8,2 na 7,7 posto na godišnjoj razini, najnižu razinu od siječnja i niže od očekivanja. To je potaknulo špekulacije da će u idućem razdoblju američka središnja banka usporiti tempo podizanja ključnih kamata.

Nakon što je početkom studenoga Fed već četvrtu sjednicu zaredom povećao ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova, analitičari očekuju usporavanje tempa.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay