U ponedjeljak, Sam Bankman-Fried, izvršni direktor mjenjačnice kriptovaluta FTX, oglasio se na Twitteru kako bi uvjerio svoje klijente: “FTX je u redu”, napisao je. “Imovina je u redu.”

FTX, druga najveća svjetska takva platforma, je u petak objavio da podnosi zahtjev za bankrot, čime je okončan tjedan korporativne drame koja je bacila kripto tržišta u očaj i poslala valove šoka kroz industriju koja se borila da stekne kredibilitet. Sve ovo je srušilo cijenu Bitcoina na ispod 16.000 dolara i potaknula vladine istrage koje bi mogle dovesti do optužbi za niz kaznenih dijela. A svaki dan donese neko novo, grozomorno otkriće…

Bilo je potrebno manje od osam dana da (dosad) popularni SBF prijeđe put od nadimka “Kralj kripta” do podnošenja zahtjeva za bankrot njegove tvrtke i odlaska s mjesta izvršnog direktora, dok se potencijalno suočava s federalnim istragama o tome kako je upravljao financijama tvrtke. On, suosnivač FTX-a Gary Wang i direktor inženjeringa Nishad Singh se trenutno nalaze na Bahamima, gdje je sjedište tvrtke, i “pod nadzorom” su lokalnih vlasti.

Brzina pada FTX-a ostavila je zapanjene kripto insajdere. Prije samo nekoliko dana, gospodin Bankman-Fried smatran je jednim od najpametnijih vođa u kripto industriji i utjecajnom osobom u Washingtonu koja je lobirala za oblikovanje propisa, dok je FTX naširoko doživljavan jednom od najstabilnijih i najodgovornijih tvrtki u slobodnoj, slabo reguliranoj kripto industriji.

Stečaj je izazvao paniku među ulagačima i kupcima te su svi požurili spasiti sredstva iz onoga što je ostalo od FTX-a. To je uzrokovalo da je velik broj kupaca pokušao povući sredstva s platforme, a tvrtka nije mogla zadovoljiti potražnju. Burza duguje čak 8 milijardi dolara, prema ljudima koji su upoznati s njezinim financijama.

Investicijska grupa Sequoia Capital, koja je uložila 210 milijuna dolara u FTX, objavila je da otpisuje svoje FTX ulaganje kao gubitak. Oni svakako nisu jedini investitor koji je izgubio nevjerojatne količine novca otkako je propalo SBF-ovo carstvo vrijedno 32 milijarde dolara. Najveća zvijezda američkog nogometa Tom Brady i njegova supruga, manekenka Gisele Bündchen, u mjenjačnicu su uložili 650 milijuna dolara, a bili su i promotori firme.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr