ZAGREB, 13. ožujka 2017. (Hina) – Iz Ministarstva poljoprivrede u ponedjeljak su izvijestili da je u mjestu Špičkovina u blizini Zaboka potvrđen virus ptičje gripe na dva gospodarstva te se poduzimaju mjere zatvaranja zaraženih gospodarstava.

“U mjestu Špičkovina u blizini Zaboka upravo je potvrđen visoko patogen virus influence ptica podtipa H5N5. Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede poduzima mjere zatvaranja zaraženih gospodarstva, kojima će pristup biti zabranjen”, navodi se u priopćenju Ministarstva.

U utorak će se, kako su najavili, eutanazirati sva preostala perad na zaraženim gospodarstvima, a riječ je o ukupno otprilike 50 kljunova.

Radi mjera predostrožnosti i procjene štete, veterinari će obići okolna gospodarstva u neposrednoj blizini zaraženih gospodarstva te popisati i uzorkovati njihovu perad (brisevi sa žive peradi).

Iz Ministarstva zahvaljuju svim uzgajivačima peradi i svima onima koji perad drže za osobne potrebe na odgovornom ponašanju i pridržavanju biosigurnosnih mjera u cilju sprječavanja unosa uzročnika infekcije u domaće peradi te na poštivanju Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Hrvatske, jer se pridržavanjem propisanih mjera bolest pojavila u izoliranim slučajevima.

Kako je očigledno da je bolest i dalje prisutna među populacijom peradi, zahvaljuju i lovcima na strpljenju i suradnji i svim službama koje sudjeluju u akcijama suzbijanja ove bolesti, navode iz Ministarstva.

Influenca ptica (ptičja gripa) vrlo je kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica, no nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi. S ovim virusom bore se brojne zemlje u okruženju, a za zaustavljanje virusa nema drugog načina osim eutanazije, navodi se još u priopćenju.

(Hina)