RIM, 13. ožujka 2017. (Hina/DPA) – Talijanska industrijska proizvodnja osjetno je smanjena u siječnju, objavio je u ponedjeljak talijanski statistički ured ISTAT, čiji podaci ukazuju na neujednačen početak godine u proizvodnom sektoru vodećih gospodarstava eurozone.

U prvom ovogodišnjem mjesecu industrijska je proizvodnja u Italiji smanjena 2,3 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je porasla 1,4 posto.

Siječanjski pad prvi je u četiri mjeseca i osjetno je nadmašio očekivanja analitičara koji su predviđali smanjenje za 0,7 posto.

Na godišnjoj razini industrijska proizvodnja također je neočekivano kliznula, za 0,5 posto, prvi puta od prošlogodišnjeg srpnja. U prosincu poskočila je 6,8 posto.

Ekonomisti su očekivali rast na godišnjoj razini za 2,6 posto.

Prema neprilagođenim podacima, rast industrijske proizvodnje na godišnjoj je razini u siječnju ubrzao je na 5,7-posto, u odnosu na 3,5 posto u prethodnom mjesecu.

Neočekivano slab početak godine za talijansku industriju nadovezao se na blagi pad aktivnosti u francuskoj industriji u siječnju, za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim podacima potonula čak 1,1 posto.

Nasuprot tome, njemačka je proizvodnja prema izvješću objavljenom sredinom prošlog tjedna poskočila u prvom ovogodišnjem mjesecu za 2,8 posto u odnosu na prosinac, iako optimizam prigušuje oštar pad novih narudžbi.

Europski statistički ured objavit će u utorak podatke za eurozonu i Europsku uniju i sve zemlje članice.

(Hina)