LONDON, 13. ožujka 2017. (Hina/Reuters) – Britanska telekomunikacijska kompanija Vodafone otvorit će u sljedeće dvije godine 2.100 radnih mjesta u području podrške klijentima, u sklopu nastojanja da poboljša poslovne rezultate na matičnom britanskom tržištu.

Drugi mobilni operater u svijetu natječe se u Velikoj Britaniji s British Telecomovim EE-om, O2, Hutchison Three-jem i Telefonicom a ima teškoća s povećanjem broja pretplatnika zbog uvođenja novog sustava obračuna plaćenih usluga.

Konkurenti također u paketu nude televiziju te usluge mobilne i fiksne telefonije dok je Vodafone odgodio ponudu kućne televizije dok ne poboljša rezultate u temeljnom mobilnom poslovanju.

Prema zadnjim kvartalnim podacima, zaključno s krajem prosinca prošle godine, organski prihodi od usluga u Britaniji pali su 3,2 posto a na razini grupe povećani su skromnih 0,7 posto.

Vodafone je proteklih godina uložio dvije milijarde funti (2,4 milijarde dolara) u mrežu u Britaniji, a trenutno je u novoj investicijskoj fazi ‘teškoj’ također dvije milijarde funti, u sklopu koje bi u razdoblju od 2016. do 2019. trebali poboljšati ponudu za oko 18 milijuna klijenata na britanskom tržištu.

Mnoge velike kompanije upozorile su kako bi referendumska odluka Velike Britanije o izlasku iz Europske unije (EU) mogla pogoditi gospodarstvo, no tržište radnih mjesta ne pokazuje znakove slabosti, s obzirom na najave intenzivnog zapošljavanja iz tehnoloških divova poput Amazona.

Vodafone je također najavio širenje poslovanja u središnjoj engleskoj regiji Midlands, zatim na sjeveru Engleske, te u Škotskoj i Walesu.

(Hina)