LONDON, 23. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 55 dolara budući da su naznake oporavka aktivnosti bušenja u SAD-u zasjenile vijest da su vodeći proizvođači na čelu s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na putu da smanje opskrbu kao što je i zacrtano.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 49 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 65 centi nižoj cijeni, od 52,57 dolara.

Ministri predstavnici članica OPEC-a i nekolicine neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, objavili su nakon nedjeljnog sastanka da je opskrba već smanjena za 1,5 milijuna barela dnevno, u odnosu na zacrtanih 1,8 milijuna barela dnevno koliko bi trebali smanjiti proizvodnju do kraja lipnja.

Tu je vijest nadjačao podatak koji ukazuje na pojačanu američku proizvodnju nafte iz škriljca. U prošlom je tjednu tako broj bušotina u SAD-u povećan najviše u gotovo četiri godine, pokazuju u petak objavljeni podaci kompanije za usluge u energetici Baker Hughes.

“(Smanjena proizvodnja na razini OPEC-a) u velikoj je mjeri već uračunata u cijene dok broj bušotina u SAD-u neprestano raste, i to sve brže”, rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

“Baker Hughes je objavio da je u prošlom tjednu aktivirano 35 bušotina, što je potpirilo bojazni da će američka proizvodnja znatno porasti i time neutralizirati utjecaj OPEC-ova smanjenja proizvodnje. Ujedno je saudijska tvrdnja da su uspjeli slomiti američku proizvodnju iz škriljaca podvrgnuta podsmijehu“, konstatira Ashley Kelty iz Cenkos Securitiesa.

Od sredine 2016. godine proizvodnja nafte u SAD-u porasla je više od šest posto, iako je i dalje sedam posto ispod rekordno visoke razine, dosegnute u godini ranije. Ujedno se ponovo približava razini s kraja 2014. godine, kada je prouzročila pad cijena nafte.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 51,80 dolara, što znači da je bila 35 centi viša nego prethodnog dana trgovanja.

(Hina)