Povećanje prihoda je tema koja posebno dolazi do izražaja kada se smanjuje volumen fizičkog prometa. U situaciji kada imamo manji broj dolazaka i noćenja razmišljamo na koji način možemo povećati prihod.

Obično prva razmišljanja vode prema povećanju kvalitete osnovne usluge i to u smislu komfora i opreme smještaja. Borba za „zvjezdicu više“ podrazumijeva postizanje veće cijene prodaje smještaja. To opet iziskuje dodatna, ne mala ulaganja, često i rušenje postojećeg kapaciteta i izgradnju novog.

Druga opcija je uključivanje dodatnih usluga u smještajni paket čime se može korigirati cijena na više. To mogu biti razni sadržaji po principu „all inclusive“ poput korištenja bicikala, kajaka, SUPova, garaže za automobil, motocikl, vlastiti bicikl, spremišta za daske za jedrenje, ronilačke opreme i slično.

Treća opcija nudi prodaju dodatnih proizvoda. Tu dolazimo do spoja poljoprivrede i turizma kroz model OPGa.

Ako ste na primjer ostvarili 100 noćenja i proizveli 100 litara maslinovog ulja te ga prodali svojim gostima, učinak je isti kao da ste imali smještaj za 4 osobe . Time ste udvostručili prihode temeljem boravka turista u vašem smještaju.

Cijeli članak možete pročitati na: turizam24.com

Foto: Pixabay