TORINO, 27. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Postoji potencijal za rast u povezivanju banaka i osiguravatelja, poručio je izvršni direktor talijanske banke Intesa SanPaolo, naglašavajući ujedno da će Intesa temeljito razmotriti moguće opcije povezivanja s osiguravajućom kućom Generali.

Iz Intese su u utorak potvrdili da razmatraju mogućnosti povezivanja sa Generalijem, nakon što su neimenovani izvori kazali da u toj banci razmišljaju o ponudi za većinski udio u najvećoj talijanskoj osiguravajućoj kući.

Prema vrijednosti dionica na zatvaranju tržišta u četvrtak Generalijeva tržišna kapitalizacija iznosi 24 milijarde eura.

U četvrtak je izvršni direktor Intese Carlo Messina novinarima na marginama sastanka u Torinu kazao kako integracija osiguravatelja u bankarsku mrežu ima smisla.

“Postoji prostor za rast u tom sektoru”, kazao je Messina. “Ne ustručavamo se razmotriti moguće opcije za rast pod uvjetom da ne slabe našu kapitalnu poziciju i ne ugrožavaju mogućnost isplate dividende dioničarima”, dodao je.

Istaknuo je također da se informacije koje su procurile u medije odnose na dio šire strateške analize, ukazavši i na njezine moguće različite ishode.

“Analiziramo razne opcije, a sve će ovisiti o cijeni. Nećemo žuriti s procjenom, naša je pregovaračka pozicija jaka”, rekao je čelnik Intese.

Naglasio je također da se na sastanku upravnog odbora u petak neće raspravljati o mogućnosti povezivanja s Generalijem.

“Apsolutno ne”, rekao je.

Generali je pak na medijska izvješća o interesu Intese reagirao kupnjom glasačkih prava u toj talijanskoj banci, koja odgovaraju 3,01 posto njezina dioničkog kapitala. Prema podacima Thomson Reutersa, njegova je vrijednost 1,2 milijarde eura.

Generalijev potez protumačen je kao obrana od neprijateljskog preuzimanja, budući da prema talijanskim zakonima kompanija ne može kupiti više od tri posto udjela u drugoj kompaniji koja je njezin dioničar s udjelom većim od tri posto.

Ako Intesa ipak odluči kupiti više od tri posto udjela u Generaliju, njezina će glasačka prava biti ograničena na tri posto i morat će u roku od godinu dana prodati udio koji premašuje tu granicu. Alternativa je ponuda za preuzimanje najmanje 60 posto udjela u Generalijevom dioničkom kapitalu.

(Hina)