ZAGREB, 27. siječnja 2017. (Hina) – Ina je organizator srednjoškolskog natjecanja “Junior Freshhh” koje je ove godine privuklo gotovo 1.500 učenika, a u petak je održano i finale natjecanja u kojem se pet timova borilo za pobjedu rješavanjem zadataka iz područja prirodnih znanosti, objavljeno je iz Ine.

To jedinstveno natjecanje u Hrvatskoj Ina organizira već treću godinu zaredom, a ovaj put zabilježena su 483 registrirana tima, odnosno 1449 učenika koji su se prijavili na natjecanje, navodi se u priopćenju.

“Oduševljeni smo ovako velikim brojem prijavljenih timova jer to prije svega pokazuje da ipak postoji puno mladih ljudi koje itekako zanimaju prirodne znanosti te da je naš program prepoznat među mladim talentima kojima je namijenjen”, izjavila je uz ostalo direktorica Ininog Sektora upravljanja ljudskim resursima Vladimira Senčar Perkov, pozdravljajući danas finaliste natjecanja.

Po njenim riječima, upravo je to i najveća motivacija Ine i pokazuje kako su sa svojim “Junior Freshhh” programom na pravom putu u podržavanju i popularizaciji prirodnih znanosti, a time osiguravaju i dugoročnu održivost u smislu broja mladih talenata koji će nastaviti svoje obrazovanje u tome području.

Live finale održano je danas u Ini, a sastojalo se od predstavljanja timova, kviza znanja i serije zadataka iz prirodnih znanosti u čijem su rješavanju timovi mogli i međusobno surađivati.

Kako su objavili iz Ine, prvo mjesto odnio je tim “Stari paper”, u sastavu Laura Lončar, Lara Jagić Domović i Paula Šiptar iz Gimnazija dr. Ivana Kranjčeva, iz Đurđevca. Drugo mjesto pripalo je timu “Hiti te h Krampušnicu”, u sastavu Mihael Grmovšek, Timon Spiegl i Josip Horvat iz Srednje škole Krapina, a treće tim “Capa-capa”, u sastavu Marin Meštrović, Tara Pavlinušić Dominković i Vlaho-Josip Štironja iz križevačke Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga.

U finalu su sudjelovali i timovi “Ažina dječica” iz Srednje škole Krapina, (u sastavu Leonard Vincelj, Martina Vučilovski i Karlo Mrzlečki), te “Tihanini anđeli”, u sastavu Tea Knapić, Luka Meštrović i Mateo Kovačić, iz Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga, Križevci.

Uz nagrade natjecateljima (iPad Air za prvo mjesto, Kindle Paperwhite za drugo te paket opreme za online učenje za treće, kao i Inin promotivni paket i posjet Ininim postrojenjima za sve nagrađene), dodijeljena je i posebna nagrada (3D printer) školi s najvećim brojem timova koji su sudjelovali u natjecanju, a to je Gimnazija Požega, ističu iz Ine.

(Hina)