WASHINGTON, 27. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Gospodarske aktivnosti u Sjedinjenim Državama u četvrtom su kvartalu porasle znatno sporije nego u prethodna tri mjeseca, pritisnute slabijim izvozom, pokazuju u petak prve procjene ministarstva trgovine.

Američki bruto domaći proizvod (BDP) u četvrtom je kvartalu 2016. godine porastao 1,9 posto na godišnjoj razini, pokazuju prve procjene američkog ministarstva trgovine. Time je rast bio osjetno sporiji nego u trećem kvartalu, kada je iznosio 3,5 posto.

U cijeloj je prošloj godini BDP porastao za 1,6 posto, najslabije od 2011. godine. Pritom je u prvoj polovini godine rast zakočila jeftinija nafta i snažan dolar. Dodatni uteg bila je korekcija vrijednosti zaliha.

U 2015. godini američki je BDP porastao 2,6 posto.

U četvrtom je prošlogodišnjem kvartalu među najvećim utezima BDP-u bio pad izvoza za 4,3 posto, najizrazitiji od prvog tromjesečja 2015. godine. U razdoblju od srpnja do rujna 2016. poskočio je 10 posto.

Podršku gospodarstvu pružila je pak tradicionalno važna osobna potrošnja, koja podupire više od dvije trećine ukupne aktivnosti u najvećem svjetskom gospodarstvu. U zadnjem kvartalu potrošnja Amerikanaca porasla je 2,5 posto, nakon 3-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju.

Zamah je ojačao i na planu ulaganja kompanija, uz rast potrošnje na opremu za 3,1 posto u posljednja tri mjeseca prošle godine. U prethodna četiri tromjesečja bilježila je pad. Povećanje pred kraj prošle godine zrcali snažan skok aktivnosti bušenja na plinskim i naftnim poljima, paralelno rastu cijena sirove nafte.

Jačanje osobne potrošnje i one kompanija rezultiralo je skokom privatne domaće potražnje za 2,8 posto, nakon 2,4-postotnog rasta u trećem tromjesečju, pokazuju vladini podaci.

(Hina)