Kako prenose agencije, Air India blizu je realizacije velike narudžbe za 500 mlaznih putničkih zrakoplova vrijednih desetke milijardi dolara od Airbusa i Boeinga, u nastojanju ambicioznog oporavka pod konglomeratom grupe Tata, tvrde dobro obaviješteni izvori.

Procjenjuje se da bi narudžba mogla premašiti 100 milijardi dolara i postati najveća koju je zatražio jedan avioprijevoznik kada se radi o broju zrakoplova, zasjenivši kombiniranu American Airlinesovu narudžbu za 460 zrakoplova od Airbusa i Boeinga prije više od deset godina.

Potencijalna velika narudžba dolazi nekoliko dana nakon što je Tata najavila spajanje Air Indie s Vistarom, zajedničkim pothvatom sa Singapore Airlinesom, kako bi se stvorio veći prijevoznik s kompletnom uslugom i ojačala prisutnost na domaćem i međunarodnom nebu.

Taj je ugovor Tati osigurao flotu od 218 zrakoplova, učvršćujući Air Indiju na položaju najvećeg međunarodnog prijevoznika u zemlji i drugog najvećeg na domaćem tržištu nakon vodeće niskobudžetne aviokompanije IndiGo. Kupnja dugom opterećene zrakoplovne kompanije Air India također je Tati mogućila pristup vrijednim pravima letenja i slotovima, posebno na odredištima u SAD-u i Europi.

No stručnjaci upozoravaju da mnoge prepreke stoje na putu ambicije Air Indije da povrati snažan položaj na svjetskoj razini, uključujući slabu domaću infrastrukturu, manjak pilota i prijetnju oštre konkurencije s etabliranim avioprijevoznicima iz Perzijskog zaljeva i drugima.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay