Strateški kupci i potentni ‘private equity‘ ulagači, a posebno lovci na prilike iz SAD-a, mogli bi iskoristiti trenutačne tržišne uvjete kako bi preuzeli europske tvrtke koje su im oduvijek bile zanimljive zahvaljujući snažnom američkom dolaru. Hrvatska bi im kao najposjećenije turističko tržište srednje i istočne Europe s najvećim udjelom turističkih prihoda u BDP-u mogla biti vrlo privlačna

U nedavnom intervjuu za Financial Times Elon Musk naglasio je kako se poslovne odluke ne mogu donositi a da se u obzir ne uzmu geopolitička situacija i sigurnost. Tijekom posljednje dvije godine u hrvatskim poduzećima povezanima s turizmom zabilježene su relativno snažne međunarodne aktivnosti financiranja. Postavlja se pitanje hoće li se taj trend nastaviti i hoće li sadašnji geopolitički događaji te energetska i troškovna inflacija biti štetni za međunarodno sklapanje poslova u jadranskoj regiji.

Hrvatski aduti

Globalna aktivnost M&A-a do rujna 2022. smanjila se za 34 posto u odnosu na isto razdoblje 2021., pri čemu se aktivnost takvih poslova u SAD-u smanjila za 40 posto, u azijsko-pacifičkoj regiji za 30 posto i Europi za 25 posto. Izgledno je da će SAD iduće godine ući u recesiju, Europu će obilježiti visoki troškovi energije, a Kina će ostvariti najniži ekonomski rast u posljednjih nekoliko desetljeća. Negativni ekonomski trendovi uzeli su aktivnosti M&A-a kao glavnu žrtvu.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay