ZAGREB, 6. ožujka 2017. (Hina) – Potrošači su jedan od ključnih čimbenika koji doprinose gospodarskoj aktivnosti i utječu na konkurentnost i gospodarski rast, kazala je u ponedjeljak državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman na konferenciji “Povjerenje potrošača-ključ razvoja gospodarstva”.

Samo zadovoljan i educiran potrošač, koji rado sudjeluje na tržištu usluga i roba i koji je aktivan korisnik, stvara poticajno okruženje i može konstruktivno pridonijeti poslovanju poduzeća koje stavlja proizvod na tržište, konkurentnosti i gospodarskom rastu, kazala je.

Dodala je i kako se zadnjih godina poboljšalo povjerenje potrošača u sustav te da oni zadovoljnije i s više povjerenja kupuju i koriste usluge tržišta.

Ministarstvo smatra kako je područje zaštite potrošača jedno od najvažnijih kojim se treba baviti i vrlo aktivno radi na tom području, rekla je Mikuš Žigman.

Tako primjerice surađuje s udrugama za zaštitu potrošača i financijski podupire savjetovališta za njihovu zaštitu.

Prošle je godine putem četiri savjetovališta u Zagrebu, Osijeku, Puli i Splitu dano 24 tisuće savjeta, pri čemu je polovica upita bila vezana uz trgovinu, kazala je Mikuš Žigman.

Vezano uz problem različitih cijena za iste usluge unutar zemalja EU-a, primjerice kod dostave paketa, kazala je kako to predstavlja izvjesni izazov, jer istraživanja pokazuju kako su te cijene neujednačene, a potrošači iz nekih zemalja plaćaju više. Stoga je to svakako jedno od područja na kojem će Ministarstvo aktivno raditi ubuduće, poručila je.

I potpredsjednik HGK-a za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher je istaknuo kako je zadnjih godina u Hrvatskoj povećano povjerenje potrošača, a time i rast ukupnog prometa u trgovini što utječe na ukupan rast BDP-a.

Trgovina je, kako je kazao, prva u kontaktu s potrošačima, a cilj je svakog trgovca zadovoljan potrošač, jer se samo takav vraća.

Istraživanja pokazuju da je razina znanja potrošača svakim danom veća, a ključ uspjeha trgovaca je zadržati lojalne kupce i osvojiti ili vratiti nelojalne, istaknuo je Zaher.

Naveo je pritom kako 25 posto vjernih kupaca čini ukupno 75 posto prihoda dotičnog trgovca, dok ostalih 75 posto privremenih kupaca čini tek 25 posto ukupnih prihoda. Zato ne čudi borba za lojalnost kupaca, kazao je.

Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan je istaknula kako su potrošačka prava jedna od najvažnijih politika EU-a, kako se nastoji ići u korak s vremenom, mijenjati zakone kako bi potrošač znao da kupuje sigurno i kvalitetno.

Uskoro će, kako je kazala, biti gotovo istraživanje u suradnji sa Hrvatskom agencijom za hranu, koje će pokazati postoji li različita kvaliteta u Hrvatskoj u usporedbi sa zapadnoeuropskim državama. Anketa je naime pokazala kako 82,6 posto hrvatskih građana smatra da su proizvodi za istočno europsko tržište lošije kvalitete.

Navela je i kako je slovački veterinarski institut proveo slično istraživanje, testirana su 22 prehrambena proizvoda i gotovo kod polovice je nađena razlika u kvaliteti.

Kaže kako se o toj temi nerado govori u EU-u, jer se ne želi priznati da postoje građani prvog i drugog reda. No, očito je da problem postoji i potrebno ga je riješiti kroz zakonske izmjene, jer se trenutno u zakonima definira samo sigurnost proizvoda, ali ne i kvaliteta, rekla je.

Organizatori konferencije su Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i Europski potrošački centar Hrvatske, a održava se tradicionalno povodom obilježavanja Međunarodnog dana potrošača koji je 15. ožujka.

(Hina)