Večernji list sada najavljuje kako bi već od ove jeseni na snazi u Hrvatskoj na snazi mogla biti zabrana korištenja solarija za sve one mlađe od 18 godina. Predlažu to liječnici u sklopu Akcijskog plana za borbu protiv raka, upozoravajući kako su solariji visoko rizični čimbenici za nastanam melanoma.

DOZVOLU ZA RAD DAJE MINISTARSTVO ZDRAVSTVA

Odlazak u solarij u Hrvatskoj je još uvijek pomalo tabu tema i pojedinci svoju boju iz “ćelije” za sunčanje pripisuju mediteranskom podneblju kojim smo blagoslovljeni i dugim, čak i zimskim, sunčanim danima. Drugi pak od solarija bježe kao opareni. Kojoj god skupini od ovi dvije pripadali, važno je u svoju procjenu unijeti i riječ stručnjaka i taj stav potkrijepiti činjenicama. 

– U SAD-u se povećala potražnja i potreba, ali i trend te cijela ta industrija, tvrde iz zagrebačkog solarija “Suncokret” odakle dodaje i kako u toj zemlji postoji čak 14 specijaliziranih sajmova posvećenih industriji sunčanja. Nastavljaju kako su u Europi donesena stroga pravila i norme vezane za jačinu solarija i lampi koje se redovito kontroliraju i mjere, a onda se rezultati tih mjerenja šalju u Ministarstvo zdravstva koje izdaje rješenje i odobrenje za rad. Kako kažu, određeni solariji se koriste čak i u bolnicama.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay