Starenje društva nastavlja se neumoljivom brzinom, a mirovinski sustavi diljem svijeta nalikuju na veliko gradilište bez izgleda da će se gradnja ikad dovršiti. Samo je nekoliko zemalja pripremljeno za nadolazeće demografske promjene, no Hrvatska nije među njima, pokazalo je Allianzovo najnovije izvješće o globalnim mirovinama za 2023. godinu.

Samo je par zemalja, poput Francuske ili Kine, uspjelo znatno poboljšati svoj rezultat reformama. Francuska je primjer političke dvojbe takvih reformi jer one okreću uobičajenu političku ekonomiju naglavačke – umjesto da danas dijele povlastice u zamjenu za kasnije namete, oni zahtijevaju namete danas kako bi izbjegli kasnije rezove.

Nekoliko mirovinskih sustava koji danas dobro funkcioniraju – osobito DanskaNizozemska Švedska, s ukupnom ocjenom znatno ispod 3 – dijele jednu zajedničku stavku. Naime, odredili su smjer održivosti vrlo rano, na vrijeme kad je demografska nestabilnost postala očigledna. Oni stoga mogu poslužiti kao model za mnoge zemlje u razvoju, koje i dalje imaju priliku stabilizirati svoje mirovinske sustave.

U mnogim drugim zemljama, međutim, teško da će to biti moguće bez radikalnih reformi.

Pesimistične prognoze

S ukupnom ocjenom 3,7 hrvatski mirovinski sustav nalazi se u donjoj polovici. Slaba je utjeha da većina drugih zemalja u regiji ima vrlo slične rezultate – samo su baltičke države i Bugarska nešto bolje.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay