Čak 98% vjerovnika podržalo restrukturiranje Debeljakove grupacije.

Kredit od 100 mil. eura
U nastavku aktivnosti za koje je okidač izglasani plan spasa za DIV, kroz one koje su u tijeku za realizaciju kredita od strane američkog fonda u iznosu od oko 100 milijuna eura, pozitivan rasplet imat će efekte za Brodosplit, ali u sklopu rješenja koje je zaokruženo za cijelu grupaciju.

Okosnica je promjena osiguranog vjerovnika na strani VTB Europe – banke koja je sudjelovala u glasovanju o DIV-ovom planu kao vjerovnik s najvećim potraživanjem, tako što će američki fond svojim ulaskom refinancirati dug prema VTB-u. Po njegovom preuzimanju dugova, nakon te transakcije u narednom razdoblju dug će se vraćati fondu.

Brodosplit Plovidba, društvo iz grupacije, koja uzima kredit iz tih izvora osigurat će novac za dovršetak brodova, a iz prodaje brodova ostvareni novac prelit će se na izvorno dugovanje. “Postavili smo kao cilj da što prije dignemo proizvodnju i krenemo dalje. Kako se stvari razvijaju mislim da bismo jako brzo mogli dosegnuti razinu poslova iz razdoblja prije ukrajinske krize”, navodi Debeljak.

U središtu tog šireg plana nalazi se dovršetak dvaju započetih brodova, dok nakon toga kako Debeljak iznosi “zbog novih poslova za koje se priprema teren planiramo novo zapošljavanja i u Brodosplitu”. Iznosi kako će, u cilju pokrivanja starih dugova Brodosplita, na red brzo doći nastojanje Uprave da se provede dobrovoljno restrukturiranje s financijskim vjerovnicima, po modelu koji inače u praksi funkcionira ako postoji suradnja i povjerenje u održivost poslovanja.

Tome se nadamo, kaže Debeljak, pa je očito dobra podloga svemu tome veliki interes koji bilježe na razini svakodnevnih upita u Brodosplitu, ali i projekta za Story Line u koji planiraju krenuti tijekom ove godine. To bi, smatra Debeljak, značilo posao za oko 3000 ljudi kroz nekoliko godina.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay