Čelnici Kongresa i Bijele kuće pokušavaju postići sporazum o podizanju gornje granice koliko se savezna država smije zadužiti, samo nekoliko tjedana prije zakonskog roka. Ako se rok od 1. lipnja probije, Ministarstvo financija neće biti u mogućnosti spriječiti bankrot Sjedinjenih Država. Ako pregovori ne uspiju, država više neće moći ispunjavati svoje financijske obaveze, ekonomisti predviđaju kaos. Taj datum oko 1. lipnja, zvan “X-datum”, ovisi o poreznim prihodima i potrošnji, što može drastično varirati iz tjedna u tjedan, piše Washington Post.

“Bila bi to smrtonosna kombinacija”, kaže Mark Zandi, glavni ekonomist Moody‘sa. Ako Kongres ne podigne važeći plafon zaduživanja od 31,4 bilijuna američkih dolara, to bi moglo metastazirati i srušiti cijeli financijski sustav, što bi u konačnici uništilo gospodarstvo. Došlo bi do domino efekta: prekid isplata savezne države naštetio bi gospodarstvu, što bi naštetilo tržištu dionica, što bi zauzvrat još više naštetilo gospodarstvu, i tako dalje.

Teško je izračunati odnos između pada vrijednosti kuća, rastućih kamatnih stopa i destabiliziranog globalnog financijskog sustava. Neke procjene kažu da bi više od 8 milijuna radnih mjesta moglo biti izbrisano, kamatne stope na stambene kredite mogle bi porasti za više od 20 posto, a gospodarstvo bi drastično palo kao tijekom recesije 2008. godine, piše Jutarnji list. 

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay