Tradicionalne automobilske kompanije koje desetljećima dominiraju globalnim tržištem poput Volkswagena, Toyote, Honde i drugih pod velikim su pritiskom na kineskom tržištu na kojem su domaće tvrtke i njihova električna vozila danas jako tražena roba.

Automobili s električnim motorima sve su popularniji u tom dijelu svijetu te su u prvom kvartalu ove godine zauzeli skoro trećinu tržišta – 31 posto u odnosu na 28 posto u istom razdoblju godinu dana ranije.

Prema nedavnom izvještaju Greenpeacea, tradicionalni proizvođači automobila sada su u strahu da bi mogli izgubiti svoje, kako se to donedavno činilo, nedodirljive pozicije. U izvještaju se posebno spominju dvije najveće automobilske kompanije na svijetu, Volkswagen i Toyota u kojima je “oglašena uzbuna”, kako su to opisali na Electreku.

VW je tijekom prošle godine tako zabilježio pad od 3,6 posto na kineskom tržištu. Dok je potražnja za njihovim vozilima u padu, povećana je potražnja za kineskim automobilima, pogotovo električnim vozilima.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr