Nijemci, Slovenci, Česi i Austrijanci će uz Hrvate biti najbrojniji gosti tijekom nadolazećih uskršnjih blagdana, no predsezona će zbog invazije na Ukrajinu biti znatno slabija nego što su se u turističkom sektoru nadali prije samo mjesec dana.

Gledajući trenutnu regionalnu podjelu broja rezervacija, Istra je na vrhu s 41 posto udjela, slijede Dalmacija i otoci s 30 posto, Kvarner s 19 posto rezervacija te kontinentalni dio i krajnji jug s preostalih 10 posto.

Iznajmljivači na Jadranu zabrinuti su zbog situacije, tim više što se još ne nazire kako bi ratna zbivanja mogla utjecati na ljetnu sezonu u Europi. Trenutačno, kaže Martina Nimac Kalcina iz Zajednice obiteljskog smještaja Hrvatske gospodarske komore, situacija nije katastrofalna kao svojedobno s pandemijom.

No, situacija s Ukrajinom dosta je usporila rezervacije i predsezona je neusporedivo lošija nego što je trebala biti. “Sve je krenulo odlično nakon Nove godine, a onda se, doslovno od prvog bombardiranja Ukrajine, naglo usporilo.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr