Točan iznos vaučera koji će osoba dobiti odredit će se ovisno o sektoru, odnosno području, trajanju i složenosti odabranog programa obrazovanja. Bude li trošak programa veći od iznosa dobivenog vaučerom, razliku do punog iznosa snosit će korisnik ili poslodavac, ako je korisnik u radnom odnosu.

Od 1. travnja zaposlene i nezaposlene osobe za svoje će obrazovanje moći dobiti vaučere. Plan je da ove godine tu mogućnost iskoristi četiri tisuće osoba, a u iduće četiri godine, do 2026., njih 30 tisuća.

Prosječan vaučer iznosit će 10 tisuća kuna, a dodjeljivat će se isključivo za programe stjecanje zelenih i digitalnih vještina, odgovorili su Hini iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) koji s Ministarstvom rada provodi obrazovanje putem sustava vaučera. Koji će se konkretni programi moći odabrati znat će se od 1. travnja kada će njihov popis biti objavljen na stranicama Zavoda.

Ministarstvo rada navodi da je već u suradnji s poslodavcima te da je analizom upisanih standarda zanimanja i njima pripadajućih skupova kompetencija upisanih u Registar Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, definirao popis od 60 deficitarnih zelenih i digitalnih vještina.

“Kao primjere izdvajamo digitalne vještine, poput poznavanja programskih jezika, programiranje mobilnih aplikacija na Android platformi, web dizajn te zelene vještine kao npr. odabir materijala za zelenu gradnju i energetsku učinkovitost, dijagnostika i servisiranje hibridnih električnih vozila“, ističu iz Ministarstva.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay