“Moje skromno mišljenje je da ne vrijede ništa. Ne ničemu nisu bazirane, ne postoji temeljna imovina kao sidro sigurnosti”, smatra Lagarde.

Prema kriptovalutama često su kritični oni iz stare škole financija, investitori poput Warrena Buffeta, a svoju kritiku kripta prošli je tjedan uputila i predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde. Gostujući na jednoj nizozemskoj televiziji ponovila je svoj raniji stav kako su kriptovalute iznimno špekulativne i rizične.

Moje skromno mišljenje je da ne vrijede ništa. Bazirane su na ničemu, ne postoji temeljna imovina kao sidro sigurnosti, objasnila je u čemu vidi glavni problem kriptoimovine. Upravo zbog toga financijski stručnjaci često upozoravaju da bi u kriptovalute, tko baš želi uložiti, trebali investirati samo novac koji su spremni izgubiti. Nikako se ne bi trebalo riskirati s ušteđevinama, kreditima i slično jer bi moglo doći do situacije kojoj sad svjedočimo, a to je da je većina kripta u minusu 50-ak posto u odnosu na studeni prošle godine.

Usprkos spomenutim kritikama, Lagarde nije potpuno skeptična oko digitalnih valuta te je govorila i o projektu Europske središnje banke vezane uz digitalni euro koji se očekuje tijekom sljedeće četiri godine. Naglasila je kako će digitalni euro biti u potpunosti drukčiji u odnosu na trenutačne digitalne valute jer će iza njega stajati centralna banka.

Izvor: Yahoo

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay