Iznad samog središta Dublina i užurbanog Temple Bar-a smjestio se Trinity College kao poznato Sveučilište u Dublinu (irs. Ollscoil Átha Cliath, eng. University of Dublin, lat. Universitas Dubliniensis). Trinity College je osnovan  1592. godine od strane engleske kraljice Elizabete I. Akt kojim je osnovan je povelja koju je kraljica izdala koledžu Trinity u Dublinu kao “mati sveučilišta”, čime je to najstarije irsko sveučilište koje i danas djeluje. Ustrojeno je prema uzoru na sveučilišta u Oxfordu i Cambridgeu, no za razliku od njih ovdje je uspostavljen samo jedan ‘College’ kao takav, nazvan “Trinity College” i Sveučilišta u Dublinu (“University of Dublin”) obično su istoznačnice zbog praktičnih razloga. Predstavlja irsku akademsku ustanovu iz Dublina a samo  sveučilište izdaje diplomu pod nazivljem Chancellor, Doctors and Masters of the University of Dublin.

Jedna od najpoznatijih atrakcija ovog sveučilišta izložena je u knjižnici  Trinity Collegea u Dublinu. Radi se o poznatoj knjizi Kellsa (engleskiBook of Kellsirski: Leabhar Cheanannais), poznatoj i kao Knjiga Kolumba, oslikanom rukopisu Evanđelja na latinskom jeziku. Rukopis je dobio ime po mjestu Kells, gdje se stoljećima nalazio u samostanu i predstavlja veličanstveni molitvenik koji je najvjerojatnije nastao na škotskom otoku Ioni, gdje je 597. godine preminuo sv. Kolumb. Datirana je između 725. i 825. god., te se često smatra za sveti rukopis načinjen za prijenos svečevih kostiju iz starog u novo svetište, a ne praktičnim liturgijskim rukopisom.

Ovo je sveučilište jedno od sedam davnih sveučilišta Britanije i Irske. Član je Udruženja irskih sveučilišta (Irish Universities Association), Sveučilišta Irska (Universities Ireland) i Skupine iz CoimbreEuropsko udruženje sveučilištaAMBA i CLUSTER-a.

Jedno je od najpoznatijih sveučilišta u Europi a na njemu su studirala i poznata svjetska imena kao što su Oscar Wilde, Samuel Beckett, Jonathan Swift, Edmund Burke, Michael O’Leary i mnogi drugi.