Dana 12. travnja 2016.g. u prostorijama Veleučilišta VERN’ predstavljen je projekt OBRAD (obrazovanje i rad), čiji je osnovni cilj poticanje konstruktivnog dijaloga između državnog i privatnog obrazovnog sektora i tržišta rada, odnosno gospodarstva.

Na početku predstavljanja prisutnima se obratio predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta VERN’, Branko Štefanović, ujedno i idejni začetnik projekta OBRAD, istaknuvši kako će projekt započeti 1. OBRAD konferencijom koja će se početkom lipnja održati u Zagrebu uz zahvalu rektoru Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damiru Borasu na prepoznatoj inicijativi.

OBRAD-3BPokretanje projekta je pozdravio i Michel Servoz, generalni direktor Glavne uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje Europske komisije, koji je svoje izlaganje na temu ekonomske i monetarne unije kontekstualizirao u smjeru obrazovanja i tržišta rada. Upozorio je kako Hrvatska spada među članice EU u kojima je stopa nezaposlenosti viša od 15 posto, a stopa nezaposlenosti mladih viša od 40 posto. Dodao je kako danas, nakon financijske krize, analize pokazuju da najkonkurentnije zemlje više investiraju u socijalnu sigurnost i zapošljavanje, što je uglavnom prisutno u zemljama s dugom tradicijom socijalnog dijaloga.

Jačanje suradnje i komunikacije između sustava obrazovanja i gospodarstva bila je i tema panel rasprave u kojoj su uz Michela Servoza sudjelovali i prof. dr. sc. Damir Boras, rektor zagrebačkog Sveučilišta, prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, dekan VERN’a i Davor Majetić glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca. Naglasak je stavljen na prepoznavanje potreba tržišta rada i povećanje fleksibilnosti sustava obrazovanja uz što veću povezanost obrazovanja i tržišta rada.

Na kraju, važno je istaknuti da je panel ujedno bio i najava konferencije OBRAD koja će se održati 2. i 3. lipnja u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, u organizaciji Veleučilišta VERN’, Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske udruge poslodavaca. Zemlja partner konferencije je Izrael, drugoplasirana zemlja među 60 razvijenih zemalja svijeta, po usklađenosti sveučilišne produkcije s potrebama gospodarskog razvoja.

Izvor: Vidi šire na http://www.vern.hr/novosti/na-vernu-predstavljen-projekt-obrad-za-uspjesnije-povezivanje-obrazovanja-i-gospodarstva (13. 04. 2016.)