WASHINGTON, 21. ožujka 2017. (Hina/AFP) – Pregovori SAD-a i Europske unije o slobodnoj trgovini nisu definitivno propali, poručio je u utorak viši američki diplomat, signalizirajući obrise budućeg američkog stava nakon obustave pregovora zbog izbora i otpora javnosti na obje strane Atlantika.

Dužnosnici EU-a strahovali su da će američki predsjednik Donald Trump odustati od četverogodišnjih razgovora o Transatlantskom partnerstvu o trgovini i ulaganjima (TTIP) nakon što se SAD povukao iz Transpacifičkog partnerstva (TPP), podsjeća AFP.

“Uistinu bi me smetalo kada bi se zaključilo da je TTIP ‘mrtav'”, kazao je Adam Shub, voditelj američkog izaslanstva pri EU koji čeka da ga američki predsjednik imenuje za novog ambasadora.

“Preispitujemo ga. Poznata je pozicija američkog predsjednika o TPP-u ali TTIP nije u toj kategoriji”, izjavio je u Europskom parlamentu u istupu pred odborom za vanjsku politiku.

Većina Europljana pretpostavljala je da će novi američki predsjednik odustati od TTIP-a kao što je učinio i sa sporazumom o transpacifičkoj trgovini (TPP) netom nakon službenom preuzimanja predsjedničke dužnosti u siječnju.

Neočekivani zaokret u utorak nadovezuje se na dvodnevni sastanak financijskih čelnika vodećih svjetskih gospodarstava iz skupine G20 prošloga vikenda na kojem je nova američka vlada podigla prašinu odbivši osuditi protekcionizam u završnom priopćenju sa sastanka.

Pregovori s EU-om trenutno su obustavljeni zbog izbora na obje strane Atlantika, istaknuo je Shub.

“Mislim da je naše stajalište da s obzirom na nadolazeće izbore u Njemačkoj, nizozemske izbore i one u Francuskoj klima trenutno nije najbolja za nastavak pregovora o trgovini, koje su mnogi građani sasvim drugačije tumačili”, pojasnio je Shub.

Moramo ipak biti optimistični, dodao je.

Situacija će biti jasnija nakon što američka vlada imenuje novog trgovinskog predstavnika koji će zamijeniti Michaela Fromana iz kabineta bivšeg predsjednika Baracka Obame.

Bruxelles i Washington nisu uspjeli sklopiti TTIP prije isteka Obamina mandata kao što su priželjkivali.

(Hina)