ZAGREB, 21. ožujka 2017. (Hina) – Nezakonito stečen novac iz Rusije završavao je nakon tranzita kroz Moldaviju i Latviju u gotovo svim zemljama Europske unije, prenose europski mediji u utorak rezultate istraživanja udruženja nezavisnih novinara, čime se postavlja pitanje o integritetu bankovnih sustava u Europi.

Korisnici u Estoniji primili su 1,6 milijardi dolara od ukupno nešto više od 20 milijardi dolara, otkrili su novinari udruženja OCCRP (Projekt izvješćivanja o organiziranom kriminalu i korupciji) i Novaje Gazete, lista koji spada među malobrojne nezavisne medije u Rusiji.

Nekih 900 milijuna dolara završilo je na Cipru, 78 milijuna u Litvi, 68 milijuna u Nizozemskoj, 64 milijuna u Njemačkoj i 44 milijuna u Danskoj, pokazuju bankovni izvodi koje su dostavili ‘zviždači’, tražeći da ostanu anonimni.

Novac su primili i ljudi u Češkoj (38 milijuna dolara), Italiji (32 milijuna dolara), Velikoj Britaniji (29 milijuna dolara), Finskoj (26 milijuna dolara), Mađarskoj (25 milijuna dolara), Sloveniji (15 milijuna dolara), Poljskoj (10 milijuna dolara), Luksemburgu (šest milijuna dolara), Francuskoj (šest milijuna dolara), Austriji (pet milijuna dolara), Belgiji (pet milijuna dolara), Slovačkoj (pet milijuna dolara) i Španjolskoj (četiri milijuna dolara).

Manji iznosi završili su u Malti, Švedskoj, Grčkoj, Bugarskoj, Irskoj i Hrvatskoj.

“Očito je posrijedi ukraden ili novac kriminalnog porijekla”, izjavio je za OCCRP zamjenik ravnatelja nadležnog odjela latvijskog ministarstva financija koje je pokrenulo istragu.

Većina novca doznačena je iz 19 ruskih banaka, uključujući Russian Land Bank u čijem upravnom odboru sjedi i rođak ruskog predsjednika Vladimira Putina Igor Putin.

Novac je išao u moldavijsku Moldinconbank, potom u latvijsku – u međuvremenu ugašenu – Trasta Komercbanku, da bi se potom raspoređivao u desetke banaka širom svijeta, od kojih 17 ima sjedište ili ogranke u Velikoj Britaniji.

Operacija je trajala od 2010. do 2014. godine a britanske banke koje su u njoj sudjelovale spadaju među najveće i najuglednije u zemlji.

Popis tako uključuje HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds, Barclays i Coutts. Spominju se poimence i njemački Deutsche Bank i danski Danske Bank.

Stvarni vlasnici novca skriveni su iza najmanje 21 fiktivne kompanije, većina kojih ima sjedište u Velikoj Britaniji i na Cipru, prenosi europski informativni portal.

Novac se na drugoj strani trošio na kupnju krzna, nakita, dizajnerskog namještaja, školarine za privatne škole, rock koncerte i nekretnine, prenosi EUobserver.

U kontekstu bojazni EU da se iz Rusije tajno financiraju političke stranke i grupe koje se protive EU, iz OCCRP-a navode da je dio novca završio u The Zmiani, rubnoj proruskoj stranci u Poljskoj na čijem je čelu Mateusz Piskorski, aktivist i akademik pritvoren prošle godine zbog optužbi o špijunaži.

Danas objavljeno OCCRP-ovo izvješće nadovezuje se na kazne koje su u siječnju vlasti u SAD-u i Velikoj Britaniji odrezale njemačkom Deutsche Banku za pranje više od 10 milijardi “prljavog” novca iz Rusije u razdoblju od 2011. do 2015. godine, podsjeća EUobserver.

Britanski biznismen Bill Browder otkrio je također trag ‘prljavog’ ruskog novca u Europi u iznosu oko 230 milijuna dolara nakon što je Sergej Magnitsky, računovođa koji ga je upozorio na nezakonitu praksu, umro u zatvoru u Rusiji 2009. godine.

(Hina)