A poskupio je cijeli niz osnovnih proizvoda, pa i kruh. Sve to zvuči još gore kad izdvojimo ovaj podatak…

Generalno gledajući, u Hrvatskoj umirovljenici bez dodatnih prihoda i kontinuirane financijske pomoći njihove djece mogu skapati od gladi. Ne svi, ali njih čak osamsto tisuća raspolaže prihodima ispod službene granice siromaštva.

– Prema Eurostatu, stopa siromaštva u Hrvatskoj je porasla za nevjerojatnih 33,8 posto – kaže predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović i dodaje da čak 66 posto od oko milijun i dvjesto tisuća umirovljenika ima manje prihode od mizerih 2927 kuna mjesečno.

Sve to zvuči još gore kad saznamo podatak o udjelu mirovine u prosječnoj hrvatskoj plaći, a on je danas tek 36 posto.

– Pazite sad, 1990. godine udjel mirovine u prosječnoj plaći bio je 75,3 posto, što znači da se umirovljenik, nakon odrađenog radnog vijeka, “odricao” oko četvrtine plaće koju je imao, a danas prima samo trećinu onoga što je dobivao dok je radio. Je li vam jasno do koje smo mjere srozali umirovljenike u ovih trideset godina? Mi smo, u tom smislu, na samom dnu Europske unije. Doslovno smo najgori – kaže Jasna Petrović.

Mršave mirovine imaju i stanovnici Bugarske, Rumunjske i nekih baltičkih zemalja, ali nitko takav nerazmjer između prosječne mirovine i prosječne plaće. I zato Hrvatska, po Eurostatu, ima pravu armiju od osamsto tisuća siromaha.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay