Industrijska proizvodnja u Njemačkoj pala je, u srpnju, snažnije u odnosu na očekivanja za 0,8 posto mjesečno – nakon smanjenja za 1,4 posto u lipnju – prvenstveno zbog pada u većini grana prerađivačke industrije (-1,8 posto mjesečno) te sve raširenije percepcije kompanija u IFO anketi da su im knjige narudžbi ‘premale‘.  Jedino su građevina te proizvodnja energije zabilježili oporavak od oko 2,5 posto.

Gledano po sektorima, najveći pad od gotovo deset posto mjesečno zabilježila je perjanica njemačke ekonomije – automobilska industrija, stoji u HUP-ovoj analizi Fokus tjedna.

– Tim gore, kulminacija utjecaja zaoštravanja monetarne politike glavnih centralnih banaka na globalnu potražnju za njemačkim dobrima tek slijedi. Zaključno, očekujemo da će prerađivačka industrija biti glavni kontributor u povratku Njemačke u recesiju u drugoj polovici ove godine. Uz pad proizvodnje veže se daljnji pad trgovine na malo u srpnju (-0,8 posto mjesečno) te rastući negativni utjecaj naglog rasta kamata na domaću potražnju – ističe glavni ekenomist HUP-a Hrvoje Stojić.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay