Ako američkim tehnološkim divovima bude dopušteno da rade što žele i manipuliraju tržištima, to će pogoditi mnoge tehnološke tvrtke u Europi, stoji u tužbi PriceRunnera

Googleovi rezultati pretraživanja nepravedno promoviraju vlastite usluge usporedbe kupnje tehnološkog diva u odnosu na usluge PriceRunnera, ustvrdila je ova tvrtka u svojoj tužbi pred švedskim sudom. Tužba je uslijedila nakon odluke Općeg suda Europske unije da je Google prekršio antimonopolske zakone EU-a manipulirajući rezultatima pretraživanja u korist vlastitih usluga za usporedbu kupovine.

Višegodišnje štete

PriceRunner želi da Google plati odštetu za dobit koju je tvrtka izgubila u Velikoj Britaniji od 2008. te u Švedskoj i Danskoj od 2013. godine.

U pitanju je opstanak

U pitanju je opstanak mnogih europskih poduzetničkih tvrtki i mogućnost zapošljavanja u tehnološkom sektoru, smatraju tužitelji, to više što u većini europskih zemalja Googleova tražilica ima tržišni udio veći od 90 posto.

“Ako američkim tehnološkim divovima, kroz tržišnu poziciju koja je gotovo jednaka monopolu, bude dopušteno da rade točno što žele i manipuliraju tržištima, to će pogoditi mnoge tehnološke tvrtke u Europi, a ne samo nas koji uspoređujemo cijene proizvoda”, rekli su predstavnici PriceRunnera.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr