MILANO, 3. veljače 2017. (Hina) – Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u petak da su joj dobit u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju poduprli prihodi od naknada i provizija i znatno smanjene neto rezervacije, dok su uteg bili slabiji prihodi od kamata, otpisi kredita i troškovi sanacije talijanskog bankovnog sektora.

U razdoblju od listopada do prosinca 2016. godine Intesa, vlasnica PBZ-a, poslovala je s neto dobiti od 776 milijuna eura. U istom razdoblju godine ranije u toj su stavci zabilježili samo 13 milijuna eura, a uteg su im bili manji prihodi od kamata i manja dobit od trgovanja.

Ako se izuzmu naknade i troškovi sanacije talijanskog bankovnog sektora kroz uplate u fond za sanaciju banaka Atlante i državni fond, neto dobit im je u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju iznosila 1,15 milijardi eura.

Operativni prihodi porasli su u posljednja tri mjeseca 2016. za 4,5 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, na 4,2 milijarde eura.

Neto prihodi od kamata smanjeni su pritom 9,2 posto na godišnjoj razini, na 1,75 milijardi eura.

Neto prihodi od naknada i provizija uvećani su pak na godišnjoj razini 7,5 posto, na dvije milijarde eura. Dobit od trgovanja više je nego učetverostručena, poskočivši na 247 milijuna eura.

U posljednjem je tromjesečju 2016. banka otpisala neto 1,12 milijarde eura kredita, 21,3 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Neto rezervacije i otpisi druge imovine gotovo su prepolovljeni u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju u odnosu na isto razdoblje godine ranije i iznosili su 105 milijuna eura.

U cijeloj prošloj godini banka je zabilježila 13,6 posto veću neto dobit, od 3,1 milijardu eura.

Godišnji operativni prihodi smanjeni su joj 1,5 posto, na 16,9 milijardi eura.

Neto prihodi od kamata kliznuli su 5,5 posto, na 7,3 milijarde eura a gotovo isti iznos banka je ostvarila i u stavci neto prihoda od naknada i provizija, koji su time gotovo stagnirali na razini prethodne godine.

Godišnja dobit od trgovanja poskočila je pak 15,1 posto, na 1,2 milijarde eura.

Intesa je u cijeloj prošloj godini neto otpisala 3,7 milijardi eura kredita, što je 12,2 posto više no što su otpisali u godini ranije.

Neto rezervacije smanjene su pak 26 posto, na 422 milijuna eura.

Na kraju prošle godine stopa adekvatnosti kapitala iznosila je 12,9 posto.

U poslovnom izvješću ne spominje se namjera povezivanja s osiguravateljem Generalijem nakon što su prošlog tjedna objavili da razmatraju tu opciju.

(Hina)