LONDON, 3. veljače 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima nadomak razini od 57 dolara, poduprte naznakama novih američkih sankcija Teheranu nakon iranskog testiranja balističkih projektila.

Na londonskom je tržištu cijena nafte ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 56,71 dolar. Značajnijih promjena u cijeni nije danas bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po cijeni od 53,69 dolara.

Nakon što je Iran nedavno testirao balističke projektile, kabinet novog američkog predsjednika spreman je poduzeti nove kaznene mjere protiv više od dvadeset iranskih fizičkih i pravnih osoba, objavio je u četvrtak Reuters, pozivajući se na navode neimenovanih izvora.

Paket sankcija formuliran je tako da ne krši nuklearni sporazum s Iranom iz 2015. godine, ističu izvori upućeni u planove američkog kabineta.

“Iran se igra s vatrom”, upozorio je jutros na Twitteru američki predsjednik Donald Trump.

“Iran iskušava ‘trumperament’ novog predsjednika SAD-a a uskoro bi to mogle učiniti i Rusija i Kina. Taj geopolitički faktor donekle podupire cijene sirove nafte”, smatra Olivier Jakob iz PetroMatrixa.

Odvojeno je podršku cijenama pružila izjava ruskog ministra energije Aleksandera Novaka da su ruske tvrtke smanje proizvodnju kao što je i dogovoreno s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC). Dodao je i da je u prošlom mjesecu globalna proizvodnja nafte smanjena za 1,4 milijuna barela dnevno. Predviđeno je da do sredine godine bude smanjena za 1,8 milijuna barela dnevno.

Analitičari pritom upozoravaju da bi učinak tog smanjenja mogao brzo ispariti s obzirom na pojačanu američku proizvodnju.

Tržište je stiješnjeno između potpore koju mu pružaju OPEC-ovi rezovi i pritiska obnovljene američke proizvodnje, zaključuju u PVM Oil Associatesu.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 53,93 dolara, što znači da je porasla 1,16 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(Hina)