SAN FRANCISCO, 24. kolovoza 2017. (Hina/Reuters) – Američki tehnološki div Uber u srijedu je izvijestio o 16-postotnom porastu narudžbi u drugom tromjesečju, rastu prihoda i manjem gubitku nego u prethodnom razdoblju, čime ova kompanija za posredovanje u uslugama prijevoza pokazuje znakove polaganog približavanja profitabilnosti.

Tvrtka sa sjedištem u San Franciscu u drugom tromjesečju zabilježila je gubitak od 645 milijuna dolara, što je 9 posto manje u odnosu na 708 milijuna gubitka u prvom tromjesečju.

Smanjivanje gubitaka odražava napore Ubera da ograniči masovne subvencije, kako za vozače tako i za korisnike, piše Reuters.

Prilagođeni neto prihod, koji odražava Uberovo dio u cijeni vožnje, porastao je na 1,75 milijardi dolara s 1,5 milijardi u prvom ovogodišnjem kvartalu, navode iz Ubera.

Iz kompanije ističu da su bruto prihodi od narudžbi u drugom kvartalu dosegnuli 8,7 milijardi dolara, naprema 7,5 milijardi u prethodnom tromjesečju.

Broj vožnji u svijetu putem njihove usluge porastao je za 150 posto u odnosu na prethodnu godinu, s najsnažnijim rastom na tržištima u nastajanju.

Kontinuirani rast u ‘dijeljenju vožnje’ svjedoči i tome da se Uberovo temeljno poslovanje pokazalo otporno na niz skandala. Trenutno, kompanija se između ostalog suočava s optužbama za seksualno uznemiravanje, tužbom za krađu poslovnih tajni, kao i sa kriminalnom istragom na saveznoj razini zbog upotrebe softvera za izbjegavanje gradskih regulatora.

Od 2010. godine, Uber je od ulagača prikupio više od 15 milijardi dolara, što mu dopušta da posluje sa značajnim gubitkom. Tvrtka je objavila da u banci ima položeno 6,6 milijardi dolara, manje u odnosu na 7,2 milijardi u prvom kvartalu.

Uber je također u potrazi za novim izvršnim direktorom s obzirom da je suosnivač tvrtke Travis Kalanick u lipnju podnio ostavku na to mjesto. Prema nekim informacijama, bivši čelnik General Electrica Jeff Immelt ima najviše izgleda da zauzme tu poziciju.

(Hina)