ZAGREB, 24. kolovoza (Hina) – Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru uputila Strategiju prometnog razvoja Hrvatske od 2017. do 2030. godine, a kako je kazao ministar prometa Oleg Butković, strategija osigurava okvir za razvoj prometnog sektora zemlje.

Strategija definira 16 ciljeva koji su primjenjivi za sektor prometa, 37 specifičnih ciljeva i 118 mjera podijeljenih u 6 prometnih sektora – željeznički, cestovni, zračni, pomorstva i unutarnja plovidba, javni gradski, prigradski i regionalni prijevoz.

“Donošenje strategije osigurava bezuvjetno trošenje sredstava iz EU fondova za više od 20 projekata u svim vidovima prometa ukupne vrijednosti oko 2 milijarde eura”, rekao je Butković.

Izdvojio je most Pelješac s pristupnim cestama, nabavku elektromotornih vlakova, obnovu tramvajske infrastrukture u Osijeku i Zagrebu, nabavu novih tramvaja i novih brodova za prijevoz putnika na otoke, dovršetak izgradnje Zračne luke Dubrovnik…

Vlada je na sjednici donijela i Program potpore strukturnim reformama od 2017. do 2020. godine.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić kazala je kako plan sadrži popis projekata koje će direktno financirati Europska komisija (EK), a čija je namjena da podupru provedbu nacionalnog programa strukturnih reformi.
“Ovaj plan sadrži 15 projekata u ukupnoj vrijednosti od 1,8 milijuna eura, a koji će se provoditi u različitim resorima”, kazala je Dalić.

Radi se o širokom spektru projekata u velikom broju državnih institucija i Dalić se, kaže, nada da će to pridonijeti kvaliteti provedbe nacionalnog programa reformi.

 

(Hina)